Zoufám si, zoufám...

 Nejméně rok sleduji pečlivě zprávy týkající se covidu, z oficiálních zdrojů a internetové podcasty neoficiálních informátorů. Nápadně se to podobá socialistickým časům. Na jedné straně byla televize a noviny, na straně druhé svobodná Evropa a čeští turisté přijíždějící z návštěvy západu na devizový příslib. Problém je v tom, že hlavní slovo vedou politici, teoretici, profesoři bez klinické praxe, laboranti, profesionální rebelové a ,,sralbotkové“, takže šéf lékařské komory, což je parazitující organizace dlouhou dobu vedená MUDr. Rathem či později MUDr. Kubkem. Pravděpodobně by nám starší vesnický praktik řekl něco rozumnějšího, protože s pacienty něco prožil. Ti, kteří jsou v čele vládní propagace, jsou dlouhodobě frustrovaní nedostatkem veřejné pozornosti a jsou to trpící lidé. Nebudou se svlékat a exhibovat na veřejnosti, ale udělají vše proto, aby se na ně upřel zrak lidu. Používají lživé pojmy, jako bezinfekčnost, či naprostá bezpečnost proticovidových vakcín. Tyto výrazy vyhovují lidem angažovaným do businessu jménem Covid. Počet jednotek intenzivní péče klesá, personál ubývá, tam hledejme snadnou zahlcenost a přetíženost nemocnic. Hněv se snesl na hygieniky, kteří do této doby kontrolovali toalety na pionýrských táborech a asijské restaurace. Najednou jsou předvojem boje s epidemií. Při přijímacích zkouškách na lékařskou fakultu jsem byl vyzván, abych se přihlásil na hygienu, pak prý se na medicínu určitě dostanu. 

Ale k věci. Odevšad zaznívá: ,,Očkujte se, neočkujte se, berte zinek, vitamín D, vitamín C, zamkněte se, virus pod dveřmi neproleze.“ Vše marné. Covid převléká kabát rychleji než političtí turisté, nemůžete trvale upravit fungování imunity těmito prvky a vitamíny. Jsou nezbytné pro práci imunitního systému, ale ten musí být napřed zdravý a jeho práce správně řízena. Imunitní systém se skládá z kostní dřeně, lymfatického systému, střevního prostředí, brzlíku a především z několika řídících center v mozku. Bez velení nefunguje nic. Látky a buňky imunitního systému musí být organizovány, v tom spočívá problém lidské populace. Stres snižuje výkonost imunity o 50% během dvou hodin. Při pokusu, kdy kolem ovčí ohrady byla ohrada s vlky, ovce hynuly, aniž by vlci jednu zabili. Jsme obklíčeni vlčí smečkou a máme pocit bezmocnosti. Upíráme svůj zoufalý zrak na zázračnou vakcínu, která zázračná není. Ještě ke všemu není jisté, zda je do budoucnosti bezpečná. Teoreticky to snad všechno vychází, praktické zkušenosti jsme lehkovážně vynechali.

Imunitní systém jde prostřednictvím mozku a střev vyladit téměř k dokonalosti. Bohužel střeva není možné ,,vytunit“ probiotiky. I střevní prostředí řídí mozek. Víra v zázračnou moc antibiotik, vakcín a chemoterapeutik vede k zanedbání vlastní imunity. Přesvědčení, že když se ,,něco“ stane, tak léky to vyřeší, v lidech naprosto mylně vzbudila všemocná medicína. Nikdo se nezabývá tím, jak imunitě vrátit její původní dokonalost. Je to jediná cesta, jak se vymanit ze spárů covidových mutací. Viry se dokáží nedokonalé imunitě vyhýbat. Posilovat imunitu je záležitost krátkodobá, přechodná asi jako, když bičem poháníte kulhavého koně. Stres, toxické látky, nesmyslné léky, strach a úzkost, honba za kariérou a penězi, vztek, bezmocnost - to jsou jedy pro naši imunitu. Máme zkreslené představy o jejích schopnostech. Normální není několik viróz či antibiotik ročně. Normální je netrpět infekcemi, ani když se ocitáte ve skupině nemocných. Nebudu si dělat reklamu na moji vizi aktivace imunity, ale pokud nepřijdeme s nějakým řešením, budeme se i v budoucnu potýkat se světem mikroorganismů, prohráváme zdraví i prosperitu. Tišíme hladové dítě odvarem z makovic, když mu neumíme poskytnout zdravou přirozenou potravu.

MUDr. Josef Jonáš