MUDr. Josef Jonáš

(29. 7.1945)

Profesní a odborný profil

Studium:
LF UK Plzeň
Promoce:
1969 na UK
Specializace:
psychiatrie (atestace I. a II. stupně)
Zaměstnáni:
1972-1989 - primář nemocnice Chomutov
1992-1995 - privátní ordinace přírodní medicíny v Praze
od 1995 - vedoucí lékař Institutu celostní medicíny v Praze
.....
2018 - založení společnosti Marion s. r. o. 

Odbornost:
Psychiatrie, pedopsychiatrie, psychoterapie, psychoanalýza, sexuologie. znalec v oboru soudní psychiatrie, akupunktura (1976), EAV (elektroakupunktura podle dr. Volla), Vega, funkční diagnostika, biorezonance, čínská medicína, makrobiotika, homeopatie, shiatsu, manuální medicína, laserterapie. neuralterapie.
Propagator moderních směrů přírodního lékařství, zejména celostní medicíny.

Přírodní medicínou se zabývá již 30 let. Je autorem zcela originální a celosvětově ojedinělé metody Řízené a kontrolované detoxikace organismu. Jen v ČR ji dnes praktikují už stovky detoxikačních poradců, proniká i do zahraničí (SR, Polsko, Maďarsko, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Velká Britanie, Kanada).

MUDr. Josef Jonáš je také jedním z nejčtenějších autorů - vydal několik populárních knih z oblastí přírodní medicíny a také kuchařek. Největší věhlas mu přinesly zejména "Křížovka života“ a „Tajenky života“. 

Vybrané tituly:  

 

Křížovka života

První a dnes již legendární kniha známého autora přibližuje tajemství zdraví a nemoci na základě vztahů v čínském pentagramu. Obsahuje velké množství názorných ilustrací. Na Křížovku života volně navazují dvě knihy MUDr. Josefa Jonáše s názvem Tajenky života.

Tajenky života 1

Po legendární knize Křížovka života přichází známý lékař celostní medicíny MUDr. Josef Jonáš s volným pokračováním, které zavádí čtenáře hlouběji do spletitých vztahů a souvislostí zdraví a nemoci. Na tento díl navazuje publikace Tajenky života 2. 

Tajenky života 2 - Od teorie k praxi

Od teorie k praxi zní podtitul druhého dílu Tajenek života, v nichž se populární lékař poprvé zabývá vlivem plísní na lidský organismus a jeho zdraví. Kniha završuje volnou řadu Křížovka života a Tajenky života 1.

Jonášova kuchařka pro zdraví

Potrava přináší do organismu mnoho odpadu. Důsledkem jeho shromažďování je postupné ničení jednotlivých orgánů i systémů lidského organismu. Dvě třetiny lidí zemřou na srdečně cévní choroby, protože jejich cévní systém a srdeční sval jsou poničeny metabolity. Jsou to zbytky – odpad z lidského stravování. Dlouho očekávaná kuchařka našeho předního odborníka na zdravou výživu přináší stovky receptů, které vycházejí z principů autorovy úspěšné knihy Praktická detoxikace. V několika oddílech představuje známé i méně užívané potraviny v mnoha rozmanitých variacích a neznámých kombinacích a ukazuje jejich vliv na metabolismus, vylučování toxinů a tukové hospodářství našeho těla. V barevné příloze se sami přesvědčíte, že zdravá jídla skvěle vypadají - a doma potom sami, že také skvěle chutnají.

Kde končí duše a začíná tělo

Kniha Kde končí duše a začíná tělo je souhrnným dílem MUDr. Josefa Jonáše o řízené a kontrolované detoxikaci organismu. Vše, co kdy MUDr. Jonáš řekl, napsal nebo si jen o této problematice myslel, najdete v kapitolách jako jsou Detoxikace v obecných souvislostech, Mocná síla lidské psychiky, Některé choroby a zdravotní problémy, Strava a metabolismus a na své si příjdou rovněž těhotné ženy. „Hlavním úkolem řízené a kontrolované detoxikace organismu je nalézat kořeny nemoci a usilovně se stále hlouběji prokopávat ke kořenům stromu, na němž „zraje ovoce nemoci“.

Pozor, sůl!

Ze všech stran slyšíte o tom, že nemáte solit. Doma už téměř nesolíte, ovšem přesto je vaše spotřeba soli obrovská. Pokud začnete hledat důvod, budete překvapeni, kolik soli resp. sodíku obsahují základní potraviny, ovšem hlavně kolik skryté soli a sodíku zkonzumujete, aniž to tušíte, ve výrobcích potravinářského průmyslu. Tato kniha je určena lidem, kteří se chtějí začít vážně starat o to, jaké množství soli resp. sodíku ve své každodenní stravě snědí, kteří mají z jakéhokoli důvodu, zejména zdravotního, potřebu se odsolit, hledají změnu a jídelníček, který by je přivedl na optimální denní spotřebu soli. Publikace nepřináší žádná stravovací dogmata. Vedle varování obsahuje mnoho důležitých informací, možností řešení a hlavních zásad změny. Ocení ji proto zejména matky s dětmi, pacienti s vysokým krevním tlakem, s oběhovými a imunitními problémy, lidé v aktivním věku trpící poškozením kloubů nebo se sklonem k nadváze, diabetici a ekzematici, senioři a lidé s trávicími, močovými a očními problémy, především se šedým zákalem.

Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše

MUDr. Josef Jonáš získal věhlas svou průkopnickou knihou Křížovka života, na níž navazují dvě knihy s názvem Tajenky života, které odhalují další skryté souvislosti v lidském organismu. Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše je učebnicí originální a celosvětově ojedinělé metody řízené a kontrolované detoxikace organismu, která je završením celoživotní badatelské cesty autora přírodní medicínou za odhalením tajemství novodobého kamene mudrců. Přehledným a čtivým způsobem seznamuje s filozofickými základy a teorií řízené detoxikace a poskytuje praktický návod pro konkrétní a dokonalou očistu lidského těla. Jako „bible vnitřní hygieny“ by neměla chybět v knihovně nikoho, komu záleží na vlastním zdraví a délce života. 

Svět přírodních antibiotik

Rostlinná antibiotika, která se v přírodní medicíně používají už od starověku, velmi často působí současně proti virům, bakteriím i plísním a disponují komplexními mechanismy, jež znemožňují vznik rezistencí. Navíc celkově posilují imunitu, což je jejich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikům. Kniha Svět přírodních antibiotik nabízí desítky přírodních zdrojů, z nichž některé jsou považovány za léčebné prostředky budoucnosti. Najdete v ní stovky návodů na terapii celé řady problémů, počínaje ústní dutinou a zlatým stafylokokem přes chronické záněty a dětské rotavirové průjmy až po lymeskou boreliózu, virová onemocnění anebo ženské problémy včetně obávané kandidózy. Pro zaměření na konkrétní problémy je k dispozici velmi podrobný Přehled léčebných indikací s odkazy na jednotlivé rostliny, pomocí nichž lze nemoc léčit, množství různých úprav a zpracování, od nejjednodušších nálevů až po tinktury a výtažky.

Tak chutná štěstí - recepty bez použití rafinovaného cukru

Pokud máte rádi sladké, změní tato kniha váš život. Místo rafinovaného cukru v ní najdete sladidla, s nimiž zažijete, jak opravdu chutná štěstí. Vyhnete se totiž neblahým důsledkům konzumace „bílého jedu“ a zbavíte se závislosti na něm. Díky tomu, že rafinovaný cukr přestane vaše tělo okrádat o vitaminy, důležité minerály a stopové prvky, významně upevníte své ohrožené zdraví. V knize Tak chutná štěstí objevíte více než dvě stě receptů, ve kterých hrají hlavní roli nejen populární stévie, ale především přírodní třtinový cukr typu demerara či raw sugar, opomíjená, a přitom velmi cenná melasa, český med nebo sušené ovoce. Budete nadšeni rozmanitostí jídel, jimiž můžete začít den, zpestřit si svačinu, uvařit chutný a zdravý oběd nebo večeři, anebo se osvěžit některým z mnoha pozoruhodných nápojů. Pro hosty můžete připravit také vynikající domácí bábovku, na kterou nepoužijete ani gram bílého cukru. Bohatost receptů vám zároveň poslouží jako nesmírně cenná a netušená životní inspirace.

Tvoje strava je tvůj osud

Příčiny, souvislosti, důsledky a možnosti řešení nemocí a problémů spojených s jídlem, tak zní podtitul této knihy. Procházíme v ní společně s potravinami, které konzumujeme během celého dne, zároveň i dějinami lidské stravy. Vysvětlujeme historické důvody, proč nám mnohé z našich základních jistot, například pšenice nebo mléko, dnes spíš škodí než prospívají. Strava ovlivňuje zdravotní stav mnohem víc, než jsme se dosud domnívali. Chceme vám naznačit, že nad každým soustem jídla nebo douškem nápoje byste se měli zamyslet. Jídlo měnilo osudy našich předků, ovšem to, co jedli naši rodiče nebo prarodiče, se za necelé půlstoletí novodobého zemědělství a chovu hospodářských zvířat změnilo stejně významně jako způsob zpracování. Naše společnost vyměnila kvalitu prožitku za kvantitu. Syntetická antibiotika a pesticidy z obilných, zeleninových nebo ovocných polí nás nevídaným způsobem každodenně zatěžují. Často netušíme, co vlastně jíme. Nevíme o přítomnosti cizorodých látek a alergenů, které způsobují poruchy metabolismu, nebo o neustále stoupající chemizaci naší stravy. Kvůli tomu musíme změnit skladbu potravin i způsob jejich přípravy. Vedle poznání příčin, souvislostí a pochopení nabízí tato kniha řešení. Je jich mnohem víc, než víte nebo předpokládáte, a výběr záleží jenom na vás.

Zdraví v ohrožení - Hořká pravda o sladkém cukru

Ačkoli nás zažité stravovací zvyklosti nebo reklama, zaměřená zejména na těhotné ženy, matky s malými dětmi, mládež, seniory nebo sportovce, přesvědčují o opaku, skutečnost je mnohem horší, než byste očekávali. Tato kniha přináší velmi hořkou pravdu o průmyslově vyráběném rafinovaném cukru. Je určena lidem, kteří chtějí poznat neblahé důsledky jeho konzumace, zbavit se svojí závislosti na něm a doslova tak zachránit svoje ohrožené zdraví. Stejně tak je určena nemocným lidem i těm, jenž po léta bezúspěšně bojují s nadváhou a únavou. Na základě desítek vědeckých studií z celého světa a bohaté praxe MUDr. Josefa Jonáše ukazuje, že rafinovaný cukr je viníkem obrovské řady problémů, od akné, zubního kazu, cukrovky, ztučnění jater, infarktu myokardu, gynekologických potíží a osteoporózy až po nádorová onemocnění a mozková poškození, včetně například chronického nedostatku vitaminů a důležitých stopových prvků. Vedle varování nabízí především řešení, jak se zbavit cukerné závislosti a jak ho lze v jídelníčku nahradit. Nepochybně budete překvapeni bohatostí přírodních látek, které vám mohou posloužit jako cenná životní inspirace. Tato mimořádná a svého druhu naprosto ojedinělá publikace přináší také jednoduchá a přitom účinná stravovací doporučení, která mohou netušeným způsobem upevnit vaše zdraví.

Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)

Slovo antibiotikum s námi žije od roku 1943 a pro mnoho lidí se stalo synonymem léku. Díky tomu, že je masově začal používat i průmysl produkce masa, stala se už takřka součástí potravního jídelníčku. Z antibiotik se pro mnoho lékařů stalo léčivo první volby, dostávali jsme je od dětství a mnoho lidí je dodnes užívá několikrát ročně. Tato kniha reaguje na skutečnost, že jste z nějakého důvodu podstoupili léčbu syntetickými antibiotiky. Na rozdíl od legendární publikace SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK nenabízí prevenci nebo alternativu a není jinou variantou této terapie. Jejím hlavním cílem je přiblížit způsoby, kterými je možné eliminovat negativní dopad menší či větší války, která proběhla (případně probíhá) ve vašem těle, a kterými je do velké míry možné napravit to, co ve vás způsobila léčba syntetickými antibiotiky - ať už se jedná o dětský nebo dospělý organismus - zejména s ohledem na obnovení střevní mikroflóry (nazývané někdy střevní flóra, střevní mikrobiom nebo mikrobiota), detoxikaci organismu a jeho celkovou revitalizaci. Nerozlišujeme přitom, jestli se jedná o syntetická nebo polosyntetická antibiotika, která se průmyslově vyrábějí chemickou syntézou nebo polosynteticky, což v tomto případě znamená, že přírodní látky jsou po získání z mikroorganismů chemicky přeměněny.