Zažívací ústrojí, klíč k životu

Když jsem byl mladý kluk, scházeli se v naší sauně doktoři z místní nemocnice. Měli jsme jednu z prvních soukromých saun v Čechách. Napjatě jsem poslouchal jejich moudra. Možná, že tyto okamžiky předurčily moji profesní dráhu. Tenkrát se léčilo jednoduchými prostředky. Podával se brom, jód, píchal se kysličník uhličitý, doktoři psali recepty, které vyráběl lékárník. Málokterý pacient odešel bez vitaminových injekcí nebo infuzí. Mé babičce předepisovali sušená játra kvůli nedostatku vitamínu B12. Již samotný název nemoci zněl děsivě: Zhoubná anemie. Na játrech pak žila babička devadesát dva let. Zhoubná, nezhoubná, odporně zapáchající játra udělala své. V padesátých letech přišla z USA móda vysokých dávek vitaminů. Mary Davis vitamíny léčila vše. V Evropě tak vysoké dávky vitamínů nebyly nikdy povoleny. Pak nastalo dlouhé ticho, někteří lidé brali soukromě vitamíny, lékaři jimi pohrdali. Trochu čerstvého větru přinesl nositel Nobelovy ceny Linus Pauling. Sám užíval a doporučoval megadávky vitamínu C. Před dvěma lety byly vitamíny přijaty na milost. Pro povzbuzení protivirové imunity všichni doporučovali zinek a vitamín D. Jedna sestra z ARO mi před týdnem říkala: ,,Dávala jsem manželovi superdávky vitamínu D. Dostal těžký kovid. Zjistili, že má vitamín D na 40%.“

Lidé již dnes zobají vitamíny, minerály, antioxidanty, medicinální houby, pijí bylinné čaje. Jen málokdo ví, že organismus potřebuje kolem osmdesáti různých látek, které nepatří mezi potraviny. Prý jsou to doplňky. Ještě méně lidí ví, že střevo civilizovaného člověka trpí mnoha problémy. Mezi jinými i poruchami vstřebávání živin a doplňování živin. Tento proces se odehrává v tenkém střevě. Je to velmi sofistikovaný proces. Organismus informuje mozek o tom, co mu začíná chybět. Přenosové bílkoviny v tenkém střevě dopraví potřebné látky do krevního oběhu. Právě tento proces je u značné části obyvatel porouchaný. Marně přemýšlí nad dokonalou stravou, marně se dopují vitamíny, marně pijí bylinné čaje. Jen s vitamínem B12 je to jiné.  Ke vstřebávání potřebuje látku ,,vnitřní faktor“, aby se mohl vstřebat. Tato látka se produkuje v žaludku. Skrytý, latentní nedostatek vitamínů, minerálních látek a stopových prvků způsobuje řadu nemocí. Podílí se i na rakovině, duševních chorobách, podivných záchvatech, únavě, zahlcení organismu toxiny. Přírodní a geniální boží dílo, tedy lidský organismus, ničím nenahradíte. Nebudu radit, které vitamíny brát. Osmdesát krabiček zabere celou skříň. Nechte to na střevech a žaludku! Pro obnovení schopnosti organismu vstřebávat vše potřebné jsem sestrojil preparáty Col a Gas.

Protože mezi nezbytnými látkami jsou nejen aminokyseliny, tuky, či škroby, ale i desítky stopových prvků, vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin. Příznaky deficitu jsou různorodé, mohou postihovat jakoukoliv tělesnou i psychickou funkci. Problém je v tom, že žádné vyšetření na poruchu vstřebávání neexistuje. Nemůže se proto v lékařství o této příčině mluvit. Další komplikací je fakt, že se zmiňované látky musí dostat do buňky, nikoliv jen do krve. Proto mluvíme o latentní tetanii při nedostatku hořčíku. I jiné deficity mohou být latentní, to znamená, že rozborem krve se neprokáží. Musíme se spolehnout na empirické zkušenosti a pozorování výsledku opravy této poruchy. Mě velice pomáhá EAV přístroj, který je schopný detekovat případný nedostatek. Nápadné je, že s tímto problémem přichází až 80% pacientů. Ve zdravé populaci to asi bude jinak. Z dějin psychiatrie víme, že když se v léčebnách začal aplikovat Niacin (vitamín B3), uzdravilo se nápadně velké množství nemocných. Saturace nezbytnými prvky chvíli trvá a také záleží na kvalitě stravy, která musí být vyvážená a maximálně přirozená.